Εγγραφή -Register
Διαδικτυακή e-αυγομαχία του Απανταχού Ελληνισμού και Φιλελλήνων.

Το έθιμο των αυγομαχιών αναβιώνει σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες.
Οι αυγομαχίες σε κάποιες περιοχές συνδυάζονται με τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου και πλαισιώνονται με γεύμα που γίνεται αμέσως μετά την λειτουργία την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, στην πλατεία του χωριού.
Τα αυγά αρχίζουν να μαζεύονται κάποιους μήνες πρίν την αυγομαχία. Μερικοί ταΐζουν τις κότες τους μαζί με τις κλασσικές τροφές και μαρμαρόσκονη για να έχουν τα αυγά «γερό τσόφλι». Οι καλοί οι αυγομάχοι μαζεύουν εκατοντάδες αυγά για να τσουγκρίσουν (μπορεί και με 200 αυγά) με άλλους αυγομάχους στο καφενείο, πριν την επίσημη έναρξη της αυγομαχίας . Πολλές φορές δημιουργούνται μικροπροστριβές κατά την διάρκεια των αγώνων αυτών, γιατί υπάρχουν αμφιβολίες για την προέλευση κάποιων αυγών αν είναι κότας, φραγκόκοτας ή γαλοπούλας.
Συνήθως υπάρχει επιτροπή που αποτελείται από εμπειρογνώμονες και έναν κτηνίατρο οι οποίοι ελέγχουν την εγκυρότητα των αυγών. Τα αυγά που διαγωνίζονται είναι από κότες.

Το μυστικό πάντως για να βρεθεί το πιο γερό αυγό είναι η δοκιμή που γίνεται στα δόντια. Δηλαδή τσουγκρίζουμε τα αυγά στο στόμα και από τον ήχο που βγάζει στο δόντι όσο πιο λεπτός και διαπεραστικός, τόσο πιο γερό είναι το αυγό. Βέβαια υπάρχουν δύο κατηγορίες ήχων που βγάζουν γερά αυγά, το ένα είναι ήχος ναι μεν καθαρός και διαπεραστικός αλλά και λίγο χοντρός φέρνει προς της γαλοπούλας το αυγό και ένας άλλος που είναι πολύ λεπτός και διαπεραστικός, εκείνο είναι προς της φραγκόκοτας το αυγό.

Στο έθιμο της αυγομαχίας που αναβιώνει στα Λευκάδια Βέροιας, στη Δράμα, και στο Θρυλόριο Ροδόπης ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαγωνιστεί με δέκα αυγά κότας, ενώ υπάρχει επιτροπή για έλεγχο τόσο των αυγών όσο και του τσουγκρίσματος κατά τη διάρκεια της μάχης.
Παλαιότερα οι αυγομαχίες διαρκούσαν τρεις ολόκληρες μέρες. Την πρώτη μέρα γινόταν ο διαγωνισμός αυγομαχίας με το μπροστά μέρος των αυγών, τη δεύτερη με το πίσω και την τρίτη με το πλευρό τους. Ήταν μεγάλη τιμή για τους νικητές, απλώς γιατί έσπαζαν τα αυγά των αντιπάλων, καθώς δεν υπήρχαν κύπελλα εκείνη την εποχή. “Το κύπελλο τότε ήταν ότι ο νικητής κέρδιζε-έπαιρνε το σπασμένο αυγό του αντιπάλου”

Leave a comment

elEL