ΕΓΓΡΑΦΗ-REGISTER

Το συμβολικό φλουρί στην e-βασιλόπιτα 2022 είναι αντίγραφο (ΤΑΠ) του βυζαντινού νομίσματος  ΙΣΤΑΜΕΝΟΝ, ΙΩΑΝΝΗΣ Α’ ΤΖΙΜΙΣΚΗΣ
Νομισματοκοπείο: Kωνσταντινούπολις,
χρον. κοπής: 969-976μχ. επίχρυσο.
Φυσικό βάρος νομίσματος: 4,41 γρ.,
φυσική διάμετρος νομίσματος: 22 χιλ.
Στην εμπρόσθια όψη: προτομή του Χριστού Παντοκράτορα.
Στην οπίσθια όψη: η Θεοτόκος ευλογεί τον αυτοκράτορα.

Πρόσκληση ΔΩΡΕΑΝ εγγραφής
..πάρτε το “φιλί*” σας

Κοπή 1η* Ιανουαρίου 2022 και ώρα από 00:00 έως 23:59 (GMT +02)

Καλούμε εσάς και όλο τον Ελληνισμό, από την Ελλάδα, από την Κύπρο, τον απόδημο Ελληνισμό, αλλά και όλους τους φιλέλληνες να κάνετε την εγγραφή σας δωρεάν (κλικ στην κατωτέρω εικόνα)  , για να πάρετε το “φιλί” σας στην κοπή της παγκόσμιας διαδικτυακής (virtual) e-βασιλόπιτας για το 2022 που θα γίνει εδώ στο διαδίκτυο την 1η Ιανουαρίου 2022.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ: μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021. Εγγραφές που θα γίνουν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021 θα μεταφερθούν στην κοπή της e-βασιλόπιτας του επόμενου έτους.

Μετά την εγγραφή σας κάνοντας login θα μπορείτε να επισκέπτεστε το τραπέζι σας, όπου την ημέρα της κοπής θα εμφανισθεί ένα κομμάτι βασιλόπιτας δίπλα στο όνομά σας και κάνοντας κλικ επάνω του θα δείτε τι σας έτυχε. Δεν απαιτείται να είστε online την ημέρα και ώρα της κοπής. Το κομμάτι σας μπορείτε να το ψάξετε οποιαδήποτε άλλη μέρα, ώρα μετά την κοπή.

* Φιλί στην Ήπειρο ονομάζουν το κομμάτι της βασιλόπιτας

Σύμφωνα με τη λαογραφία μας, η κοπή της βασιλόπιτας γινόταν σε όλα σχεδόν τα μέρη του Ελληνισμού ως εξής: (με μικρές παραλλαγές τοπικά)

Το μεσημέρι που γύριζαν από την εκκλησιά, ο νοικοκύρης του σπιτιού έκοβε και μοίραζε τα κομμάτια ως εξής: « Του Χριστού, Της Παναγίας, Του Αϊ Βασίλη, του σπιτιού, του νοικοκύρη, της νοικοκυράς , τα υπόλοιπα των μελών της οικογένειας, ένα για τα ζώα, ένα για τα σπαρτά, ένα για το φτωχό και ένα για τον ξένο»

Η e-βασιλόπιτα 2022 είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ψήφιση του 1ου Ελληνικού Συντάγματος, από την A’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, την 1η Ιανουαρίου 1822, όπου μεταξύ άλλων καθόρισε, το γαλάζιο και το λευκό ως τα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας.

 

elEL