Ελληνισμού και Φιλελλήνων

.. στην ξεχωριστή αυτή διαδικτυακή κοπή, θα λείπει η γεύση και η προσωπική επαφή, θα μας αγγίζει όμως όλους το κυρίως νόημα της κοπής μιας ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ που είναι, ΑΓΑΠΗ, ΟΜΟΝΟΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΕΝΟΤΗΤΑ.

 

Πάρτε (με δωρεάν εγγραφή) το φιλί* σας.
*ΦΙΛΙ στη Ηπειρο λένε το κομμάτι της βασιλόπιτας.

If you have your Login Pass ( of 2021)
Αν έχετε τον κωδικό εισόδου σας (του 2021)

click on LOGIN(EN) for English
κλικ στο ΕΙΣΟΔΟΣ(GR) για Ελληνικά

LOGIN (EN)    ΕΙΣΟΔΟΣ (GR)

των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν «άλλους Γαλαξίες»

Στις εικόνες μια κοπή της e-βασιλόπιτας του Απανταχού Ελληνισμού και φιλελλήνων που έγινε απο εκπροσώπους του Ελληνισμού από όλες σχεδόν τις γωνίες του κόσμου(Βενεζουέλα, Μαλαισία, Αλάσκα, Κωνσταντινούπολη, Νέα Υόρκη, Ιορδανία, Ρωσία, Αιθιοπία, Θεσσαλονίκη, Γερμανία) όπου ο καθένας τους μοίρασε περί τα τετρακόσια κομμάτια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρόσκληση εγγραφής 2022  ..πάρτε το “φιλί*” σας

Κοπή 21η** Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 00:00-23:59 (GMT +02)

Καλούμε εσάς και όλο τον Ελληνισμό, από την Ελλάδα, από την Κύπρο, τον απόδημο Ελληνισμό, αλλά και όλους τους φιλέλληνες να κάνετε την εγγραφή σας δωρεάν (κλικ στην κατωτέρω εικόνα)  , για να πάρετε το “φιλί” σας στην κοπή της παγκόσμιας διαδικτυακής (virtual) e-βασιλόπιτας για το 2022 που θα γίνει εδώ στο διαδίκτυο την 21η** Φεβρουαρίου από εκπροσώπους (Επιχειρήσεις, Συλλόγους, Κοινότητες, ιδιώτες) του Ελληνισμού και φιλελλήνων από όλο τον κόσμο.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ: μέχρι και την 20η Φεβρουαρίου.

Μετά την εγγραφή σας κάνοντας login θα μπορείτε να επισκέπτεστε το τραπέζι σας, όπου την ημέρα της κοπής θα εμφανισθεί ένα κομμάτι βασιλόπιτας δίπλα στο όνομά σας και κάνοντας κλικ επάνω του θα δείτε τι σας έτυχε.

Δεν απαιτείται να είστε online την ημέρα και ώρα της κοπής. Το κομμάτι σας μπορείτε να το ψάξετε οποιαδήποτε άλλη μέρα, ώρα μετά την κοπή.

* Φιλί στην Ήπειρο ονομάζουν το κομμάτι της βασιλόπιτας.

** Η 21η Φεβρουαρίου έχει ορισθεί από την [UNESCO] ως “Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας”

Σύμφωνα με τη λαογραφία μας, η κοπή της βασιλόπιτας γινόταν σε όλα σχεδόν τα μερη του Ελληνισμού ως εξής: (με μικρές παραλαγές τοπικά)

Το μεσημέρι που γύριζαν απο την εκκλησιά, ο νοικοκύρης του σπιτιού έκοβε και μοίραζε τα κομμάτια ως εξής:

« του Χριστού, της Παναγίας, του Αϊ Βασίλη,του σπιτιού, του νοικοκύρη, της νοικοκυράς , τα υπόλοιπα των μελών της οικογένειας, ένα για τα ζώα, ένα για τα σπαρτά, ένα για το φτωχό και ένα για τον ξένο»

elEL