IKARIOTIKOS GR

under construction
www.ikariotikos.gr

Η ιστοσελίδα φιλοξενείται προσωρινά από την ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ e-ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ την www.vasilopita.eu

www.facebook.com/ikariotikos  #ikariotikosgr  @ikariotikosgr

ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Τα Ικαριώτικα πανηγύρια, αποτελούν μια μοναδική εμπειρία γεμάτη έκσταση, συγκίνηση και διονυσιασμό.
Ο συντονισμός στα βήματα και ο ρυθμός που υπαγορεύουν τα μουσικά όργανα, δημιουργούν μια διονυσιακή ατμόσφαιρα που μένει αξέχαστη.

Στην ετοιμασία του πανηγυριού συμμετέχουν εθελοντικά όλοι οι κάτοικοι αφιλοκερδώς, το φαγητό και το κρασί όμως πωλούνται, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τα έργα. Τα πανηγύρια της Ικαρίας διοργανώνονται όλον τον χρόνο και σε μεγάλες γιορτές, μπορεί να υπάρχουν και 7-8 πανηγύρια ταυτόχρονα σε διαφορετικά χωριά

Για όσους δεν μπορούν να περιμένουν έως το καλοκαίρι στις 14 Μάϊου, υπάρχει το πανηγύρι του Αγ. Ισιδώρου στον Άγιο Ισίδωρο (Πέζι), σε ένα συγκλονιστικό φυσικό τοπίο. Στις 24 Ιουνίου υπάρχει το πανηγύρι του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου στον Άη Γιάννη (Χριστού Ραχών), μια πραγματική μυσταγωγία. Στις 29 Ιουνίου, υπάρχει το σημαντικό πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων, στο Πεζί. Φυσικά και στην Ικαρία υπάρχει πανηγύρι για τη γιορτή του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου. Αυτό γίνεται στις Καρές.

Από τα πιο φημισμένα είναι αυτό που λαμβάνει χώρα στις 6 Αυγούστου στο χωριό Ράχες αλλά και το πανηγύρι στη Λαγκάδα στις 15 Αυγούστου που ξεκινάει από νωρίς το μεσημέρι. Σημείο αναφοράς στα καλοκαιρινά πανηγύρια είναι και αυτό του Αγίου Δημητρίου στις 2 Αυγούστου.

Σε ωραίο περιβάλλον και με λιγότερο κόσμο γίνεται το πανηγύρι στο χωριό Μαγγανίτης (περίπου στις 10 Αυγούστου) και αυτό στο χωριό Καραβόσταμο στις 17 Αυγούστου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πανηγύρι στις 26 Ιουλίου στο Καρκινάγρι, ένα από τα πιο απομονωμένα χωριά της Ικαρίας.

Τα πανηγύρια έχουν πλέον γίνει θεσμός στο νησί και πολλοί κανονίζουν τις διακοπές τους στο νησί σύμφωνα με το πρόγραμμα των πανηγυριών

-Υπάρχουν πανηγύρια που έχουν σταθερή ημερομηνία και άλλα που γίνονται σε διαφορετικές ημερομηνίες κάθε χρονιά, επειδή οι γιορτές είναι κινητές.

Τα μεγάλα και γνωστά πανηγύρια μαζεύουν τον περισσότερο κόσμο και αξίζει να ζήσετε αυτή την εμπειρία. Παρ’ όλα αυτά, αν θέλετε να αποφύγετε την ταλαιπωρία και την πολυκοσμία, μπορείτε να προτιμήσετε ένα πιο μικρό και «μαζεμένο». Στις 6 Αυγούστου, αντί για τις Ράχες, επιλέξτε το Φραντάτο, στις 15 Αυγούστου αντί για τη Λαγκάδα, κατευθυνθείτε στο χωριό Ακαμάτρα.

Ο ικαριώτικος που ακούγεται στα πανηγύρια είναι ο παραδοσιακός σκοπός, πιο αργός από τα εμπορικά ικαριώτικα που έχουν κυκλοφορήσει γνωστοί τραγουδιστές. Φροντίστε να μάθετε τα βήματα πριν ταξιδέψετε στο νησί. Στα πανηγύρια ακούγονται επίσης βαλς, μπάλοι, συρτά.

Συνήθως το πανηγύρι δεν τελειώνει αν δεν ξημερώσει. Φροντίστε να έχετε κοιμηθεί καλά και να είστε ξεκούραστοι για να απολαύσετε το γλέντι μέχρι τέλους.

 

 

 

 

ΣΥΜΠΕΘΕΡΑ

Ο ρυθμός του κομματιού είναι 2/4 και χορεύεται ως «ΑΡΓΟΣ ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟΣ».

Νάτος έρχεται από πέρα δώσ’ του φουστανιού σου αέρα,
δώσ’ του δώσ’ του και ας πάει τούτη η γης θα μας εφάει.

Τούτη η γης που την πατούμε ούλοι μέσα θε να μπούμε,
τούτη η γης με τα χορτάρια τρώει “νιες” και παλικάρια.

Που θα πάμε συμπεθέρα στον γιαλό για στον αθέρα,
στο γιαλό θε να βραχούμε στο βουνό θε να χαθούμε.

Πέρα στον πλατύ αθέρα έχασα μια μπουζουνιέρα,
φύσ’ αγέρα φύσ’ αγέρα για να βρω τη μπουζουνιέρα.

Πέρα στου χωριού τη βρύση τον Καριώτικο έχω στήσει,
και χορεύουν κοπελούδια σαν τα δροσερά λουλούδια.

Τον Καριώτικο χορό πως τον αγαπώ εγώ,
τον Καριώτικο χορεύω κι όσο (νι)μπορώ σαρτεύω.

Χόρευ(γ)ε καημένη γραι’ στων παιδιών μας τις χαρές,
δες και με καημένε γέρο πως πηδώ και πως σαρτεύω.

 

ΚΑΡΙΩΤΙΚΟΣ,

έκδοση του Φεστιβάλ Ικαρίας για τις εκδοχές του ικαριώτικου οργανικού σκοπού που υπογράφουν ο Λαμπρογιαννης Πεφάνης και ο Στέφανος Φευγαλάς. Νέοι και οι 2, γεννηθέντες το 1986, ο πρώτος είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, βιολιστής και διδάσκει στο τμήμα Τενχολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ο δεύτερος είναι μουσικολόγος, συνθέτης, πιανίστας και εργάζεται ως καθηγητής μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην έκδοση αυτή περιλαμβάνονται μουσικές καταγραφές 33 εκδοχών του ικαριώτικου που αντιστοιχούν σε ηχογραφήσεις 16 ντόπιων οργανοπαικτών των παλαιότερων γενεών. Αξιοποιήθηκε ένα ευρύ φάσμα κυρίως παλιών ηχογραφήσεων – πηγών, το οποίο περιλαμβάνει ανεκδοτολογικό μέχρι στιγμής αρχειακό υλικό. Ικαριώτικοι σκοποί σε μορφές απλούστερες αλλά και πιο σύνθετες, όπως ο Ικαριώτικος των Γερόντων, ο Μεσσαρίτικος πηδηχτός, ο Γεροντίστικος κουνιστός, ο Τσαμούρικος, ο Ραχιώτικος, ο Παλιός, η Συμπεθέρα, κ.ά., όπως τους απέδωσαν ο Νίκος Τσεπέρκας, Νίκος Καραγιαννάκης, ο Θανάσης Λεριάδης, ο Νικόλας Κοτσορνίθης, ο Σταμάτης Βατούγιος, ο Σταμάτης Λάκκας, ο Γιώργος Μαματάς (λύρα), ο Ευάγγελος Γαγλίας, ο Θεόδωρος Παράλαιμος (λύρα), ο Λευτέρης Πούλης και πολλοί ακόμη οργανοπαίκτες.

elEL