ΕΓΓΡΑΦΗ-REGISTER

Πρόσκληση ΔΩΡΕΑΝ εγγραφής
..πάρτε το “φιλί*” σας

Κοπή 21η** Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 00:00-23:59 (GMT +02)

We invide all Greeks (from Greece, Cyprus, Hellenism abroad) and all Philhellenes(friends of Greece), to register for free  , για να πάρετε το “φιλί” σας στην κοπή της παγκόσμιας διαδικτυακής (virtual) e-βασιλόπιτας για το 2022 που θα γίνει εδώ στο διαδίκτυο την 21η** Φεβρουαρίου 2022.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ: μέχρι και την 20η Φεβρουαρίου 2022.

Μετά την εγγραφή σας κάνοντας login θα μπορείτε να επισκέπτεστε το τραπέζι σας, όπου την ημέρα της κοπής θα εμφανισθεί ένα κομμάτι βασιλόπιτας δίπλα στο όνομά σας και κάνοντας κλικ επάνω του θα δείτε τι σας έτυχε. Δεν απαιτείται να είστε online την ημέρα και ώρα της κοπής. Το κομμάτι σας μπορείτε να το ψάξετε οποιαδήποτε άλλη μέρα, ώρα μετά την κοπή.

"Fele" named the piece of vasilopita (in EPIRUS NW GREECE)
Feb 21 International Mother Language Day [UNESCO] The United Nations General Assembly has unanimously proclaimed the holding of the "International Mother Language Day" to be observed yearly on 21 February.

Σύμφωνα με τη λαογραφία μας, η κοπή της βασιλόπιτας γινόταν σε όλα σχεδόν τα μερη του Ελληνισμού ως εξής: (με μικρές παραλλαγές τοπικά)

Το μεσημέρι που γύριζαν από την εκκλησιά, ο νοικοκύρης του σπιτιού έκοβε και μοίραζε τα κομμάτια ως εξής: « Του Χριστού, Της Παναγίας, Του Αϊ Βασίλη, του σπιτιού, του νοικοκύρη, της νοικοκυράς , τα υπόλοιπα των μελών της οικογένειας, ένα για τα ζώα, ένα για τα σπαρτά, ένα για το φτωχό και ένα για τον ξένο»

en_USEN