1η Ιανουαρίου 1822 Ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα

Η e-βασιλόπιτες του 2022 και του 2023 είναι αφιερωμένες στη συμπλήρωση 200 χρόνων απο τον ορισμό των χρωμάτων γαλάζιου και Λευκού, ως χρώματα της Ελληνικής σημαίας και την ψήφιση του 1ου Ελληνικού Συντάγματος.

Την 1η Ιανουαρίου 1822 Ψηφίζεται από την A’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα, όπου μεταξύ άλλων καθόρισε, το γαλάζιο και το λευκό ως τα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας..
Πρόεδρος της Συνέλευσης ορίστηκε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο οποίος μαζί με τον Ιταλό φιλέλληνα Β. Γκαλλίνα (ήταν γνώστης των συνταγματικών θεμάτων) και τον Θ. Νέγρη συνέταξαν το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας,η «Προσωρινή Διοίκησις της Ελλάδος», ή «Προσωρινό Πολίτευμα».

Το κείμενο αυτό κατατέθηκε από τη 12μελή επιτροπή της Συνέλευσης και τέθηκε προς ψήφιση την 1η Ιανουαρίου 1822. Το Σύνταγμα της Επιδαύρου αποτελούνταν από 110 παραγράφους χωρισμένο σε τίτλους και τμήματα κατά το γαλλικό πρότυπο και προέβλεπε την αντιπροσωπευτική αρχή και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Η «Διοίκησις» αποτελείτο από το «Βουλευτικόν» και το «Εκτελεστικόν», δύο συλλογικά όργανα με ενιαύσια θητεία, τα οποία «ισοσταθμίζονταν» στη νομοπαραγωγική διαδικασία, ενώ το «Δικαστικόν» ήταν ενδεκαμελές και ανεξάρτητο από «τας άλλας δύο δυνάμεις».

Το Σύνταγμα της Επιδαύρου υποβλήθηκε, το Απρίλιο του 1823, σε αναθεώρηση από τη Β΄ Εθνοσυνέλευση, η οποία συνήλθε στο Άστρος. Το νέο Σύνταγμα, που αποτελούσε απλή αναθεώρηση του προϊσχύσαντος, ονομάστηκε «Νόμος της Επιδαύρου», ήταν νομοτεχνικώς αρτιότερο και καθιέρωνε ελαφρά υπεροχή της νομοθετικής εξουσίας έναντι της εκτελεστικής.

Ο πίνακας του Ludwig Michael von Schwanthaler. Η Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο.
Απεικονίζεται η στιγμή της ορκωμοσίας των πληρεξουσίων μπροστά στο «Προσωρινόν πολίτευμα της Ελλάδος»
Τοιχογραφίες του Μεγάρου της Βουλής, αίθουσα των Τροπαίων, ανατολικός τοίχος.
elEL